السلام عليكم...جزاكم الله خيرا جزاء إلى كل من يزور هذا الموقع وأرجو منكم تستفيد وتنتفع بها إذا كانت وجدتها غير مفيدة ولا فائدة لكم فاتركها...أهلا وسهلا إلى بيتي جنتي...قال الله

تعالى: يأيها الذين ءامنوا اتقوا الله حق تقاته ولا تموتنّ إلا وأنتم مسلمون

Tuesday, 21 September 2010

Kebaikan itulah temanku........

Hathim Al-Asham mengungkapkan: “Aku lihat setiap orang itu memiliki teman, tempat ia berkongsi dan membuka rahsia serta berbagi rasa. Aku bertanya pada diriku sendiri:“ Siapa temanku ? “. Setiap teman dan saudara sudah kulihat sebelum mati. Aku ingin mencari teman yang akan kubawa sesudah mati. Maka aku mengambil kebajikan sebagai teman untuk menemaniku hingga hari kiamat nanti, turut bersamaku meniti titian Ash-Shirath, lalu menegakkan tubuhku dihadapan Allah Subhanahu wa Ta’ala.
Alangkah bagusnya teman yang dipilih oleh Hathim, Beliau memandang bahawa semua teman didunia ini adalah teman semasa hidup, semasa kaya dan semasa memilki kemudahan dan kesenangan. Setelah itu, mereka tidak boleh menjadi teman lagi dan tidak diperlukan lagi atau tidak berguna lagi. Sebahagian orang boleh mencari teman sebanyak-banyaknya dengan beranggapan, bahawa temannya itu amat berguna bagi mereka dan akan terus menolong mereka. Tetapi semua itu akan terhenti dengan habisnya masa hidup . Setelah itu manusia akan kembali hidup sendiri, mempertanggungjawabkan apa yang telah diperbuat, dihisab terhadap dosa yang telah ia lakukan. Bahkan teman-teman yang duhulunya akrab, masing-masing menjadi musuh yang lainnya di hari kiamat.
Mereka saling mencaci dan saling melemparkan tuduhan kepada yang lain. Terkecuali orang-orang yang bertakwa dan berhati bersih, sebagaimana yang difirman oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala, yang ertinya:
“ Teman-teman akrab pada hari itu sebahagiannya menjadi musuh bagi sebahagian yang lain kecuali orang-orang yang bertakwa “ (QS: Az Zukhruf: 67 ).Kerana itulah Hathim memilih teman yang abadi, yang tidak akan pernah berlari meninggalkannya dan tidak pernah binasa, serta tidak pernah berbalik haluan menjadi musuhnya, yang ternyata adalah amal kebajikan. Itulah teman yang selalu memberikan manfaat kepada kita sesudah mati. Yang akan mengiringi kita diwaktu hisab, bahkan dapat menolong kita dikala meniti Ash-Shirath, untuk kemudian memberi ketetapan hati kita untuk menjawab pertanyan dihadapan Yang Maha Bijaksana.
kita sebagai manusia yang lemah ini mahu berteman dengan kebajikan, kerana sesungguhnya, ia akan mendapatkan kebajikan itu sebagai teman yang berguna di dunia dan di akhirat. Teman yang menyucikan hati dari segala noda, menjauhkan dirinya dari segala keburukan dan kesedihan, dan bahawa sesungguhnya ia dapat memelihara dirinya dari godaan syaitan. Ia akan berasa senang dan suka dapat melakukan kebajikan dan dapat menyebarkan rahmat Ilahi, mengulurkan tangannya untuk menolong orang-orang yang kesusahan. Kebajikan juga menjadi teman yang berguna bagi pelakunya saat meninggalkan dunia ini. Namanya akan selalu diingat oleh orang, dan akan terus kekal abadi selamanya.

Seseorang akan memilki cerita setelah kematiannya, maka jadilah kisah yang baik bagi sesiapa saja yang mahu merenungkannya. Sudahkah kita memilih siapa yang akan menjadi teman kita??
semoga teman yang kita ada pada masa ini,adalah teman yang membawa kita kearah kebaikan...:-)renung-renungkan... :-)

0 comments:

About This Blog

helwa telinga

Tetamu maya

free counters

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP