السلام عليكم...جزاكم الله خيرا جزاء إلى كل من يزور هذا الموقع وأرجو منكم تستفيد وتنتفع بها إذا كانت وجدتها غير مفيدة ولا فائدة لكم فاتركها...أهلا وسهلا إلى بيتي جنتي...قال الله

تعالى: يأيها الذين ءامنوا اتقوا الله حق تقاته ولا تموتنّ إلا وأنتم مسلمون

Wednesday, 2 December 2009

Biarkan Masa Depan Datang Sendiri

{Telah pasti datangnya ketetapan Allah, maka janganlah kamu meminta agar disegerakan (datang)nya.} (QS. An-Nahl: 1)


Jangan pernah mendahului sesuatu yang belum terjadi!!! Apakah Anda mahu mengeluarkan kandungan sebelum waktunya dilAhirkan, atau memetik buah-buahan sebelum masak?? Hari esok adalah sesuatu yang belum nyata dan dapat dirasa, belum berwujud, dan tidak memiliki rasa dan warna.

Jika demikian, mengapa kita harus menyibukkan diri dengan hari esok, mencemaskan keburukan-keburukan yang mungkin akan terjadi padanya, memikirkan kejadian-kejadian yang akan menimpanya, dan meramalkan bencana-bencana yang bakal ada di dalamnya?? Bukankah kita juga tidak tahu apakah kita akan bertemu dengannya atau tidak, dan apakah hari esok kita itu akan ada kesenangan atau kesedihan?? Yang jelas, hari esok masih ada dalam alam gaib dan belum turun ke bumi. Maka, tidak seharusnya kita menyeberangi sebuah jambatan sebelum sampai di atasnya. Sebab, siapa yang tahu bahawa kita akan sampai atau tidak pada jambatan itu. Bolehjadi kita akan terhenti sebelum sampai ke jambatan itu, atau mungkin pula jambatan itu hanyut dibawa arus terlebih dahulu sebelum kita sampai di atasnya. Dan bolehjadi pula, kita akan sampai pada jambatan itu dan kemudian menyeberanginya.


Dalam syariat, memberi kesempatan kepada fikiran untuk memikirkan masa depan dan meneka alam ghaib, dan kemudian terhanyut dalam angan-angan yang baru di fikirkan darinya, adalah sesuatu yang tidak dibenarkan. kerana, hal itu termasuk thulul amal (angan-angan yang terlalu jauh). Secara jelasnya, tindakan itu pun tak masuk akal, kerana sama halnya dengan berusaha melawan bayang-bayang. Namun realitinya, kebanyakan manusia di dunia ini,banyak yang termakan oleh ramalan-ramalan tentang kelaparan, kemiskinan,dan wabak penyakit yang khabarnya akan menimpa mereka. Padahal, semua itu hanyalah bahagian daripada bisikan syaitan.

{Syaitan menjanjikan (menakut-nakuti) kamu dengan kemiskinan dan menyuruh kamu berbuat kejahatan (kikir), sedang Allah menjanjikan untukmu ampunan daripada-Nya dan karunianya} (QS. Al-Baqarah: 268)


Mereka yang menangis sedih menatap masa depan adalah yang menyangka diri mereka akan hidup kelaparan, menderita sakit selama setahun, dan memperkirakan umur dunia ini tinggal seratus tahun lagi. Padahal, orang yang sedar bahawa usia hidupnya berada di 'genggaman yang lain'(ALLAH) tentu tidak akan menggadaikannya untuk sesuatu yang tidak ada. Dan orang yang tidak tahu bila akan mati, tentu salah besar bila sahaja
menyibukkan diri dengan sesuatu yang belum ada dan tak wujud. Biarkan hari esok itu datang dengan sendirinya. Jangan pernah menanyakan khabar beritanya.. kerana, hari ini Anda sudah sangat sibuk.

Jika Anda hairan, maka lebih menghairankan lagi orang-orang yang berani menebus kesedihan suatu masa yang belum tentu matahari terbit di dalamnya dengan bersedih pada hari ini. Oleh karena itu, hindarilah angan-angan yang berlebihan...

0 comments:

About This Blog

helwa telinga

Tetamu maya

free counters

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP