السلام عليكم...جزاكم الله خيرا جزاء إلى كل من يزور هذا الموقع وأرجو منكم تستفيد وتنتفع بها إذا كانت وجدتها غير مفيدة ولا فائدة لكم فاتركها...أهلا وسهلا إلى بيتي جنتي...قال الله

تعالى: يأيها الذين ءامنوا اتقوا الله حق تقاته ولا تموتنّ إلا وأنتم مسلمون

Saturday, 5 September 2009

Fikirlah dan Syukurilah....

Sekadar renungan, perkongsian, nasihat, mendidik, dan menilai.. terhadap diri kita.. sebagai hamba allah yg lemah untuk kita sentiasa bersyukur dan bermuhasabah kembali kepadanya....
Ertinya, ingatlah setiap nikmat yang Allah anugerahkan kepada kita. Kerana Dia telah melipatkan nikmat-Nya dari hujung rambut hingga ke bawah kedua telapak kaki.

{Jika kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan sanggup menghitungnya.} (QS. Ibrahim: 34)

Kesihatan badan, keamanan negara, udara dan air, semuanya tersedia dalam hidup kita. Namun begitulah, kita memiliki dunia, tetapi tidak pernah menyedarinya. kita menguasai kehidupan, tetapi tak pernah mengetahuinya.

{Dan, Dia menyempurnakan nikmat-Nya kepadamu lahir dan batin.} (QS. Luqman: 20)

kita memiliki dua mata, satu lidah, dua bibir, dua tangan dan dua kaki.

{Maka nikmat Rabb kamu yang manakah yang kamu dustakan?} (QS. Ar-Rahman: 13)

Adakah kita mengira bahawa, berjalan dengan kedua kaki itu sesuatu yang lumrah, sedang kaki seringkali menjadi bengkak bila digunakan berterusan tanpa henti? Apakah kita terfikir bahawa berdiri tegak di atas kedua betis itu sesuatu yang mudah, sedang keduanya boleh saja tidak kuat dan suatu ketika patah?

Maka sedarilah, betapa hinanya diri kita apabila kita tertidur lelap, ketika sanak saudara di sekitar kita masih banyak yang tidak boleh tidur karena sakit yang mengganggunya?Pernahkah kita merasa bersalah apabila dapat menyantap makanan yg sedap dan minuman sejuk saat masih banyak orang di sekitar kita yang tidak mampu makan dan minum karena sakit?

Cuba fikirkan, betapa besarnya fungsi pendengaran, yang dengannya Allah menjauhkan kita dari ketulian. Cuba renungkan dan sentuh kembali mata kita yang tidak buta. Ingatlah dengan kulit yang terhindar dari penyakit yang membahayakan. Dan renungkan betapa dasyatnya fungsi otak kita yang selalu sihat dan terhindar dari kegilaan yang menghinakan. Adakah kita ingin menukar mata kita dengan harga emas seberat gunung , atau menjual pendengaran Kita seharga perak sebesar bukit? Apakah kita hendak membeli istana-istana yang menjulang tinggi dengan lidah kita, hingga kita bisu? perlukah kita menukar kedua tangan kita dengan untaian mutiara, sementara tangan kita kudung? Begitulah, sebenarnya kita berada dalam kenikmatan tiada tara dan kesempumaan tubuh, tetapi kita tidak menyedarinya. kita tetap merasa resah, keluh kesah, sedih, dan gelisash, meskipun kita masih mempunyai sepinggan nasi untuk disantap, air segar untuk diteguk, waktu yang tenang untuk tidur puas, dan kesihatan untuk melakukan perbuatan seharian.

kita acapkali memikirkan sesuatu yang tidak ada, sehingga kita pun lupa mensyukuri yang sudah sedia ada. Jiwa KIta mudah terganggu hanya kerana kekurangan benda-benda yang mendera. Padahal, sesungguhnya Kita masih memegang kunci kebahagiaan, memiliki jambatan pengantar kebahagian, kurnia, kenikmatan, dan sebagainya. Maka fikirkan semua itu, dan kemudian syukurilah!

{Dan, pada dirimu sendiri. Maka, apakah kamu tidak memperhatikan.}(QS. Adz-Dzariyat: 21)

fikirkan dan renungkan apa yang ada pada diri, keluarga, rumah, pekerjaan, kesihatan, dan apa saja yang terdapat di sekeliling Kita. Dan janganlah termasuk dalam golongan yg mungkar.

{Mereka mengetahui nikmat Allah, kemudian mereka mengingkarinya.}(QS. An-Nahl: 83)

0 comments:

About This Blog

helwa telinga

Tetamu maya

free counters

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP